Βιογραφικό Σημείωμα
Η Δέσποινα Τσίτα είναι Παιδίατρος με εξειδίκευση στην Παιδογαστρεντερολογία, Ηπατολογία και Διατροφή.
Εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών έπειτα από Πανελλήνιες εξετάσεις το 1995 και αποφοίτησε έπειτα από εξαετή φοίτηση.
Μετά την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου (αγροτικός ιατρός) στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου-Αγροτικό Ιατρείο Άσσου Κορινθίας ξεκίνησε την πενταετή εκπαίδευσή της στην ειδικότητα της Παιδιατρικής στη Σουηδία. Απέκτησε τίτλο Παιδιατρικής ειδικότητας από το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Linköping (H.K.H. Kronprinsessan Victorias Barn-och Ungdomssjukhus). Εργάστηκε ως Επιμελήτρια Γενικής Παιδιατρικής στο ίδιο νοσοκομείο από το 2011 έως το 2016 και διετέλεσε συντονίστρια εκπαίδευσης φοιτητών Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Linköping.
Το 2016 ξεκίνησε τη μετεκπαίδευσή της στο Τμήμα Παιδογαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Karolinska University Hospital, Stockholm. Από το 2018 έως το 2021 εργάστηκε ως Επιμελήτρια Παιδογαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής στο ίδιο τμήμα. Παράλληλα συμμετείχε στη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των ειδικευομένων Παιδιατρικής και φοιτητών Ιατρικής σχολής του Karolinska Institutet όπως και στη συγγραφή κλινικών πρωτοκόλλων Παιδογαστρεντερολογίας.
Αποτελεί τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδογαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής (ESPGHAN). Διετέλεσε εκλεγμένο μέλος της επιτροπής των νέων Παιδογαστρεντερολόγων (Young ESPGHAN Committee) από το 2019 έως 2021 και ταυτόχρονα μέλος της Επιτροπής εκπαίδευσης της ESPGHAN (ESPGHAN Education Commitee).
Συμμετέχει όλα αυτά τα χρόνια σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια που αφορούν στην Παιδογαστρεντερολογία, Ηπατολογία και Διατροφή.
Το 2021 επαναπατρίστηκε. Εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης, Επιμελήτρια Παιδογαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής στο Παιδιατρικό Τμήμα του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών και διατηρεί εξειδικευμένο Παιδογαστρεντερολογικό ιατρείο στο Μαρούσι.
Οι διαταραχές από το γαστρεντερικό είναι συχνές στα παιδιά και συνιστούν πηγή ταλαιπωρίας για αυτά και σοβαρής ανησυχίας για τους γονείς τους. Ο θεράπων παιδίατρος αποτελεί το πρώτο καταφύγιο του γονέα που αγωνιά για το παιδί του.